Wat zijn druk en oeverfilters.

Drukfilters:

Drukfilters zijn de middenklassers onder de filters.
Ze zijn eveneens te verkrijgen met een ingebouwde UV-lamp in het filter.

Voor grotere vijvers en voor vijvers met een groot vis bestand zijn andere filters meer geschikt. Zoals een meerkamerfilter, bewegend bed filter of een beadfilter.
Vijvers zonder vissen en tot een inhoud van ongeveer 10.000 tot 15.000 liter zijn met drukfilters redelijk goed te filteren.

Belangrijk is daarbij wel dat er weinig of geen vissen in de vijver aanwezig zijn maar wel genoeg planten omdat het filterend vermogen, o.a. het biologische filter, niet heel erg groot is.
In de container zit filtermedia, waardoor het vijverwater, onder druk van de vijverpomp, doorheen wordt geperst. Door het relatief kleine filtervolume is de bacteriële filterwerking vrij laag.

Ze zijn dus in eigenlijk niet geschikt voor een Koivijver.

Wel zijn ze geschikt om als extra filter te gebruiken voor beeklopen, watervallen. Want met de druk van een drukfilter kan je namelijk ook enig hoogteverschil overbruggen. De mogelijkheden voor plaatsing van een drukfilter zijn legio. U kunt de container ingraven zodat de alleen de deksel en bedienbaar boven de grond blijft. Maar u kunt hem ook boven de grond op stellen als oeverfilter.

Werking :

Het is belangrijk dat de filter en de pomp zo ver mogelijk uit elkaar liggen. Hiermee zorg je ervoor dat al het water in de vijver gefilterd wordt.
De capaciteit van pomp en filter moeten op elkaar afgestemd zijn. De inhoud van de vijver moet in circa 2 tot 4 uur door het filter.

Dus voor een vijver van 4 m3 heeft u een pomp nodig van 1 tot 2 m3 p/uur.

De filter wordt aan het begin van het seizoen aangezet, en gelijk voorzien van bacteriën. Een biologisch filter werkt alleen, als het vijverwater voldoende hard is. Want de geproduceerde koolzuur kunnen de bacteriën echter alleen aan het water afgeven, als dit vijverwater voldoende mineralen als kalk en magnesium bevat. De moleculen koolzuur (Co2) hechten zich namelijk aan de moleculen van het kalk en magnesium. Deze verbinding noemen ze ook wel carbonaat.
Zuurstofplanten verbruiken deze carbonaat vervolgens bij de ontwikkeling van hun groei.
In zacht water loopt de werking van een vijverfilter sterk terug, en kunt u zelfs schuimvorming bij de uitstroom van het filter krijgen.

Onderhoud :

Een biologisch filter hoef je bijna niet schoon te maken, tenzij het filter verstopt dreigt te raken. Met de draaiknop op de deksel kan men eenvoudig en snel het filter doorspoelen.
Indien er een bodemafvoer is voorzien kan men eveneens het verzamelde vuil eenvoudig weg laten weglopen. Door het filter schoon te maken vernietig je de aanwezige bacteriekolonie, en moet het filter weer opnieuw geënt worden met bacteriën. Wel is het belangrijk dat de filter niet word uitgezet, dus 24 uur per dag aanlaten staan. Het is verstandig om het filter voor de winter los te halen en leeg te laten lopen.

Oeverfilter:

Oeverfilters zijn de middenklassers onder de filters. Ze zijn eveneens te verkrijgen met een ingebouwde UV-lamp in het filter. Voor grotere vijvers en voor vijvers met een groot vis bestand zijn andere filters meer geschikt. Zoals een meerkamerfilter, bewegend bed filter of een beadfilter.
Vijvers zonder vissen tot een inhoud van ongeveer 10.000 tot 15.000 liter zijn met oeverfilters redelijk goed te filteren. Belangrijk is daarbij wel dat er weinig of geen vissen in de vijver aanwezig zijn maar wel genoeg planten omdat het filterend vermogen, o.a. het biologische filter, niet heel erg groot is.

Werking :

De werking is het zelfde als de Drukfilter.
Alleen het schoonmaken doet u door het filtermateriaal er uit te halen en te spoelen.
En een oeverfilter moet altijd hoger komen te staan dan het water waar het naar toe gaat.