Ontstaan van de Koi.

Meer dan 2000 jaar geleden kreeg deze vis zijn naam in China. In de Chinese taal betekende het woord Koi een mooie vis met een goed verdeeld schubbenpatroon. Later ontstond dan het woord Nishikigoi of gekleurde karper. Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan.

De vele prachtige Koi variëteiten die we kennen, stammen allemaal af van de zwarte vis die bekendstaat onder de naam Magoi.

Historici zijn het erover eens dat het originele geboorteland van de Koi Perzië was, het huidige Iran.

Ongeveer 1000 jaar geleden werd de vis naar Japan overgebracht via landen als China en Korea. In die tijd bezaten ze nog niet die mooie kleurenpracht.

Het waren de Japanners die door zorgvuldige selectie, aan de basis lagen van de huidige kleurschakeringen en ze zorgden ook voor de verdere uitbouw van de verschillende soorten.

In eerste instantie werd de Koi in Japan gekweekt als aanvulling van hun rijstmaaltijden omdat in de winterperiode het Niigata district onbereikbaar was geworden door de soms wel 6 meter dikke sneeuwlaag. Op een dag werd een gekleurde mutant gevonden tussen de gewone karpers op de visvijver. Het ging hier hoofdzakelijk om rode, witte en gele Koi.

Later trachtten kwekers de variëteiten te vervolmaken en met eindeloos geduld slaagden ze uiteindelijk in hun opzet.

Soorten als Kohaku, Asagi (lichtblauw) en Bekko (wit gespikkeld) waren latere aanwinsten. Ze verkochten deze nieuwe soorten aan hogere prijzen omwille van de interesse en de populariteit bij het gewone volk.

Veel van de soorten die we tegenwoordig kennen, waren tegen het eind van de l9de eeuw bekend. Pas in de 20ste eeuw werd het houden van Koi een populaire hobby. De aanleg van wegen en spoorwegen, en vooral de groei van het luchtvaartverkeer, maakten het makkelijk om Koi te vervoeren. Al snel raakte men in andere delen van de wereld in de ban van deze prachtige vissen, met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Vanaf het moment dat men Nishikigoi ging kweken, werd er veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van nieuwe soorten.

Grootte en levensduur,

Onder ideale omstandigheden kunnen Koi in Japan wel 95 cm lang worden. Kwekers hebben inmiddels de magische grens van 1m. weten te bereiken. In Europa en Amerika komt men, als gevolg van gebrek aan ervaring ten opzichte van de Japanners, niet verder dan ongeveer 70 cm.

Tijdens de laatste Japanse Koi show werd zelfs een Chagoi van maar liefst 135 cm getoond.

De levensduur van een Koi is van veel factoren afhankelijk, zoals de waterkwaliteit, temperatuur, soort voedsel en algemene levensomstandigheden. De leeftijd van 60 jaar moet zeker te halen zijn, onder ideale omstandigheden wel te verstaan.

Het houden van Koi,

Het houden van Koi is meer dan alleen een simpele vijver te maken en de Koi erin plaatsen. Het vereist wel enige kennis te hebben van biologisch evenwicht en waterhuishouding, dit omdat Koi grote vervuilers zijn, en hierdoor zonder speciale maatregelen al snel ziek worden door hun eigen afval.

Het is dus echt een specialistische hobby, hoewel het houden van een paar Koi in een gemengde vijver geen probleem zal vormen.

Wilt u zich exclusief op het houden van Koi richten, dan zal echter met enkele zaken terdege rekening gehouden moeten worden. Zoals alle karpers, hebben ook de Koi de eigenschap om in de bodem te woelen en op zoek te gaan naar voedsel, om daarbij ook de planten los te wroeten en op te eten.

Koi zijn namelijk alleseters, en het is dus moeilijk om zonder speciale maatregelen planten in een Koivijver te plaatsen. Om deze reden wordt bij speciale Koivijvers gebruik gemaakt van uitgebreide filter installaties die het water schoon en gezond houden.

Daarnaast is het zeer verstandig om een plantenfilter aan te leggen, dit is een apart gedeelte bij de Koivijver waar zuiverende planten in staan die het door de filters geproduceerde nitraat op te nemen. Koi zijn tamelijk snelle groeiers en ze kunnen tot 90-100 cm lang worden.

Er zijn ook Koi liefhebbers die de Koi juist in een voor een karper zo natuurlijk mogelijk omgeving laat zwemmen. Zij gebruiken geen dure technische filterinstallaties, maar slechts een moerasfilter, en gewoon modder op de bodem en planten in de vijver. Ook maakt dit type Koihouder zich in het algemeen niet zo druk over mogelijke parasieten, ziektes, eventueel andere aanwezige vijverdieren zoals kikkers, speciaal voer, etc.

De Koihouder met een meer technische en steriele vijver doet dit juist wel. Het is begrijpelijk dat een houder van extreem dure Koi, uiterst voorzichtig omgaat met zijn Koi en elk risico wil vermijden.

Toch blijft de Koi gewoon een karper, en is een redelijke sterke vis die ook prima kan gedijen in een niet volledig gecontroleerde omgeving.

Hoe dan ook, mits aan de juiste voorwaarden is voldaan, is de Koi een dankbare en hele mooie vis voor de vijverliefhebber en met een beetje geduld ook nog eens eenvoudig handtam te krijgen.

Waarom veranderd een Koi van kleur,

Eén van de grootste ergernissen bij Koi houders is het veranderen van de kleur van hun Koi.

Je gaat naar een Koi winkel en koopt een Koi waarvan je de kleuren prachtig vind, en dan éénmaal in je vijver verandert na enige tijd de Koi van kleur.

Er zijn verschillende redenen waarom één of meerdere Koi kunnen veranderen van kleur.

De water samenstelling,

Het water in uw vijver en dat van de Koi winkel zijn zeker verschillend in samenstelling. Zo zou de hardheid van het water invloed hebben op de kleur. Hard water zou goed zijn voor de kleur zwart, zoals bijvoorbeeld dat van de Utsuri, en wat zachter water is dan weer goed voor de rode kleur van bijvoorbeeld de Kohaku.

De Koi leeftijd,

Het veranderen van kleur is een natuurlijk proces dat plaats vind tijdens het leven van een Koi.

Het meest duidelijk voorbeeld hiervan is als de tosai (is een eenjarige Koi) een groei spurt gaat maken naar een volwassen vis van 50 a 60 cm en hierbij zijn felle kleuren verliest waarbij fel rood meer oranje is geworden.

Dit is iets dat veel bij Kohaku tosai voorkomt en vaak komt de originele kleur niet meer terug.

De bloedlijn,

Koi die afkomstig is uit een ouderpaar met een sterke bloedlijn, hebben diepere maar vooral belangrijk standvastigere kleur.

Het seizoen,

Naast dat de Koi door zijn leven heen van kleur verandert, kan de Koi ook nog eens door de seizoenen heen van kleur veranderen.

Zo zal je zien dat als het zeer koud is in de winter, de kleuren van de Koi iets zullen vervagen… een effect dat ook als het heel warm is, in de zomer op kan treden.

Dit kan soms heel snel gaan doordat het water snel op warmt en de zon veel schijnt, waardoor de kleur hard moet werken om aan de aangepaste weersomstandigheden te wennen.

Heel wat Koi houders gebruiken dan ook zonnewering boven de vijver zodat de Koi niet rechtstreeks blootgesteld word aan direct zonlicht.

Een bekend voorbeeld van een Koi soort die van kleur verandert is de Ochiba Shigure (in het Japans betekend dit herfstblad op het water).

Deze vis is grijs met bruine vlekken, en in de herfst zie je het grijs harder worden en het bruin sterker van kleur.

Koi voer,

Er zijn ook externe factoren waardoor de kleur van Koi kan veranderen, en zelfs beïnvloed kan worden door het Koivoer dat gegeven wordt. In de zomer zal de Koi anders gevoerd worden dan in de winter, veelal wordt er in de zomer speciaal kleur voer gegeven om de kleur meer naar boven te halen.

Maar teveel van dit voer geven kan ook nadelige effecten teweeg brengen. Vooral het wit van de Koi kan dan wat gelig of rozig aanlopen. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het voer een heel belangrijke rol, hoe meer van de juiste voedingsstoffen (vitamines en mineralen) in het voer zit, hoe beter de kleuren van de Koi zullen zijn.

Dit is met name iets om op te letten als alle Koi in de vijver van kleur veranderen.

Wisselen of mengen van Koivoer wordt soms toegepast door Koi houders.

Koi stress,

Stress bij een Koi kan leiden tot allerlei symptomen, een daarvan is het verliezen van de kleur. Vaak zie je die duidelijk tijdens het paren, waarbij de mannetjes achter de vrouwtjes aanzitten en hierdoor stress ervaren en daardoor dan ook minder fel van kleur zijn.

Andere oorzaken van stress kunnen plotselinge veranderingen in de waterwaardes zijn, parasieten in de vijver of bijvoorbeeld een verhuizing.

Koi ziekte,

Een Koi die er dof uit gaat uitzien kan leiden aan een Koi ziekte. Verschillende Koi ziektes kunnen nadelig zijn voor de kleur van de Koi. Dit is duidelijk te herkennen doordat een of meerdere vissen van kleur veranderen en ook hun gedrag afwijkend is (minder bewegelijk e.d.).

Als deze en andere symptomen van Koi ziekte zich voordoen is het belangrijk hier actie op te ondernemen, niet alleen zullen de Koi er weer beter uit zien… ook hun gezondheid zal er op vooruit gaan.