Hoe en waar plaatsen we een vijverfilter.

Pomp gevoed:

filtering-met-vijverpomp

De pomp wordt in het diepste gedeelte van de vijver geplaatst en pompt het water door een slang naar een kamerfilter of drukfilter. Bij een kamerfilter loopt het water via een vrije doorloop naar de vijver of via een waterval.

Wel moet de filter dan iets hoger staan als de bovenkant van de waterval, zodat het water probleemloos terug kan vloeien.

Een drukfilter is een gesloten systeem en kan tot maximaal 0,5 m onder het waterniveau opgesteld staan. Wordt deze dieper onder de waterspiegel geplaatst, dan is er kans op lekken via de deksel van de filter.

Via Pomp put: 

filtering-met-pompput

Wanneer u toch met een bodemafvoer wilt werken, maar het filter boven de waterniveau van de vijver wilt plaatsen, dan kunt u het beste een pomp put plaatsen als dit mogelijk is.

De bodemafvoer word dan door middel van een afsluiter op de pomp put aangesloten, en u pompt het water vervolgens uit de pomp put naar de filter.

Een voordeel hiervan is dat u nu makkelijk de bodemafvoer kunt doorspoelen.

Gravity:

filtering-gravity

Bij een gravity opstelling staat de bovenkant van de filterbak op gelijke hoogte met het waterniveau in de vijver. De filter krijgt via een of meerdere bodem afvoeren het water aangevoerd.

De aanvoer voor de filter word vaak gesplitst zodat deze direct op het riool of via een stortput gestort kunnen worden. De pomp wordt na de filter droog opgesteld. Vanwaar de pomp het water weg pompt, naar bijvoorbeeld een plantenvijver of waterval. Het grootste voordeel hiervan is dat de pomp minder onderhoud nodig heeft en meer capaciteit over houdt.

Wel zal er een aansluiting op het riool gemaakt moeten worden, om de filter te kunnen spoelen.

Indien dit niet mogelijk is kunt u ook een stortput gebruiken die u via een dompelpomp weer leeg pompt. Een voordeel is dat het filtersysteem goed uit het zicht geplaatst kan worden, bijvoorbeeld onder een hardhouten terras vlonder.

Pomp of Gravity via Plantenfilter:

Bij de meeste vijvers staat al een filter, waarbij bacteriën de afvalstoffen in nitraten en fosfaten omzetten. Echter brengen deze eindproducten wel wat frustratie met zich mee, aangezien algenbloei hierdoor gestimuleerd wordt. Om van de nitraten en fosfaten af te komen, zou je het water heel vaak kunnen verversen. Daarom zou je een plantenfilter kunnen overwegen, om het water nóg schoner te houden.

plantenfilter-putten

De grootte van een plantenfilter is het beste om 25% van uw totale vijverinhoud aan te houden om waterverversing te minimaliseren tot uit te sluiten.

Is dit door ruimte niet mogelijk kunt u ook 10% aanhouden, maar dient u wel op zijn tijd een gedeelte van uw vijverwater te verversen. De planten worden is substraat gepoot met schoon gemaakte wortels. Door de open structuur van het substraat zullen zich hier goede bacteriën nestelen die het vijverwater nog verder zullen zuiveren.

Werking vijverfilters: