Steuren zijn bijzondere vissen en afkomstig van grote meren.

Tegenwoordig worden ze ook gehouden in veel kleinere tuinvijvers.

Ze zien er exotisch uit, zijn snel hand tam te maken en, zo wordt er door de handelaar verteld, ze zijn ook nog eens ongevoelig voor ziekten en parasieten. Een steur zou net zo gemakkelijk te houden zijn en net zo sterk zijn als een gewone goudvis.

Wat er namelijk door de verkoper van steuren niet bij wordt verteld, en dat komt vaak uit gebrek aan kennis, is dat van de ongeveer 20.000 steuren die in Nederland worden geïmporteerd en verkocht, het overgrote deel binnen het eerste jaar in de vijver sterft.

Lees de tips die het welzijn van steuren te goede komen.

Steuren zijn niet geschikt voor de doorsnee vijver.

Steuren zijn hele bijzondere vissen en vergen een hele speciale verzorging.

Ze hebben ze koel, helder, stromend en zeer zuurstofrijk water nodig.

Ook moeten ze meermalen per dag worden gevoerd met speciaal steurvoer willen ze niet verhongeren. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, ondervinden ze veel stress en sterven ze nogal snel.

Een andere belemmering voor het houden van een steur is het gebrek aan ruimte in onze doorsnee vijvers. Volwassen steuren zijn meters lange vissen en zijn niet bepaald wendbaar omdat ze alleen maar vooruit kunnen zwemmen.

De volwassen steur is een zeevis en geen zoetwatervis! Op een paar uitzonderingen na, leven steuren in zee en trekken alleen naar zoet water om te paaien, waarna de jongen weer naar zee trekken. Al met al, het is niet overdreven om te stellen dat een steur niet in onze gemiddelde tuinvijver thuishoort!

De steuren familie is zo’n 200 miljoen jaar oud en ze behoren tot de primitiefste beenvissen. Hun skelet bestaat grotendeels nog uit kraakbeen en de wervelkolom ontbreekt. De ruggengraat loopt tot in de bovenste staartvin lob door, die net als bij haaien langer is dan de onderste lob. Hun vinnen zijn vrijwel onbeweegbaar.

De orde Acipenseriformes omvat 2 families: de Pulyodontidae (Lepelsteuren, 2 soorten) en de Acipenseridae (steuren, 23 soorten en 7 ondersoorten).

Steuren zijn echte bodemvissen, ze hebben een uitstulpbare bek aan de onderzijde en zoeken over de bodem zwemmend met hun 4 gevoelige baarddraden naar voedsel. Op een paar uitzonderingen na, leven steuren op zee, en komen alleen de rivieren op om te paaien. De jongen trekken weer naar zee toe.

Steuren zijn grote tot zeer grote vissen. De grootste soort, de Beloega (Huso huso), wordt tot 9 meter lang en 1200 kilo zwaar.

Vrijwel alle soorten worden in het wild door overbevissing vanwege de kaviaar met uitsterven bedreigd.

Sinds 1950 worden steuren commercieel gekweekt in de Sovjet Unie voor de kaviaar omdat er in het wild nog maar weinig over zijn. Sinds een paar jaar worden steuren gehouden als huisdier.

Jaarlijks worden er 20.000 steuren geïmporteerd voor de vijverhandel.

Bent u echter bereid om ondanks bovenstaande toch deze bijzondere vissen te gaan houden, houdt u dan rekening met het volgende en bereidt u zich goed voor voordat u een steur aanschaft:

Koop een steur niet te klein. Koop hem zeker niet onder 25 cm. Steuren kunnen zich wel eens vast zwemmen in draadalgen en zuurstofplanten. Wanneer ze te klein zijn kunnen ze zich niet uit hun benarde situatie redden met de dood tot gevolg. Grotere steuren hebben meer kracht, maar toch is het hier ook uitkijken.

Steuren zijn slechtziende vissen en kunnen enkel zwart wit onderscheiden. Je kunt een steur zijn voederplaats beter laten herkennen door een witte tegel op de vijverbodem te plaatsen waarop je het donkere, zinkende voeder aanbrengt. Het beste deponeert u het zinkend steurvoer door middel van een buis met trechter. Zo zakt het naar de bodem en komt het op één plaats te liggen.

De Sterlet Steur of Acipencer Ruthenus is de meest geschikte steur soort om in de vijver uit te zetten. Andere steur soorten gedijen minder omwille van weerstand, groei, natuurlijke omgeving.

De ruimte in de vijver

Steuren kunnen alleen vooruit zwemmen, en zijn niet zo wendbaar als andere vijvervissen en hebben veel zwemruimte nodig.

Gaat u uit van ongeveer 10 keer de lichaamslengte van de vis. Een steur van 40 cm lang heeft dus al een vijver nodig van minstens 4 meter lang en dan moet u er nog rekening mee houden dat de steur nog flink zal groeien. Steuren zwemmen vlak over de bodem en het liefste langs de randen van de vijver. U moet er dus voor zorgen dat de randen en bodem vrij zijn van obstakels, planten en draadalgen anders zullen ze hierin met hun beenplaten verstrikt raken of zich verwonden. Ook staan draadalgen erom bekend dat ze steuren nogal eens verstrikken.

De waterkwaliteit

Steuren hebben beslist schoon, helder en zuurstofrijk stromend water nodig, het liefst water met een lage temperatuur. Als u de vijver niet kunt afdekken of beschermen en uw water warmt te snel op, kunt u beter geen steuren gaan houden.

Het voeren van steuren

De steur heeft speciaal voedsel nodig. Het is een zinkende soort die een extra hoog gehalte aan proteïnen en vitaminen bevat. In vijvers waarin ook andere vissen, sterven de meeste steuren door ondervoeding.

Een steur is niet wendbaar, zwemt langzaam en heeft een slecht gezichtsvermogen. Dit betekent dat de andere vissen vaak het steurvoer van de bodem af hebben gegeten voordat de steur het heeft opgemerkt. Het is dus van belang om erop te letten dat de steur voldoende voeding krijgt.

Steuren zijn kalm en niet schichtig dus u kunt ze bepaalde dingen aanleren als het gaat om aannemen van voedsel. Zo kunt u ze trainen om telkens het voer uit uw vlakke hand te eten of u kunt proberen om telkens de steur aan één kant van de vijver te voeren en de andere vissen aan de andere kant.

Vanwege de benodigde vitaminen dient het hoofdvoedsel steurvoer te zijn maar als bijvoer kunt u de steuren ook, al dan niet levende, regenwormen, meelwormen, muggenlarven en tubifex geven.

Door ze dit voer met de hand aan te bieden, kunt u de steur trainen om altijd uit uw hand te komen eten.

Voer nooit teveel in eens, liever 3 keer per dag een beetje dan teveel in één keer. Steuren hebben maar een heel kort spijsverteringsstelsel en teveel ineens voeren kan leiden tot verstoppingen.

Let erop dat steuren bij dalende watertemperaturen langer actief blijven dan andere vissen en dus langer doorgevoerd moeten worden.

Bij een watertemperatuur van lager dan 5° C stopt u pas helemaal met voeren het voeren van de steur. Tussen de 5 en 10° voert u ze eens per week en bij temperaturen hoger dan 10°C dagelijks.

Het kopen van steuren,

Als u een steur gaat kopen, let u dan op de volgende zaken.

Het water waarin de steuren zitten moet schoon, fris van temperatuur en helder zijn. Uiteraard is de vijver of bak waarin ze zitten ook schoon.

Kijk of de steuren krachtig rondzwemmen en niet stil op de bodem liggen of aan de oppervlakte hangen. De steuren moeten er goed doorvoed uit zien, en geen ingevallen buik of holtes achter de borstvinnen vertonen en uiteraard mogen ze ook geen beschadigingen hebben.

Laat de zak of container waarin u de steur naar huis vervoert van extra zuurstof voorzien.

Koop geen steuren kleiner dan 25 centimeter tenzij u van de verzorging een dagtaak wilt maken. Steuren tot 20 centimeter moeten namelijk om de 3 uur worden gevoed anders gaan ze dood.

Steuren van dat formaat zijn ongeveer 5 maanden oud en voor een vis die 2,5 tot 5 meter lang kan worden en een levensverwachting heeft van gemiddeld 120 jaar zijn ze nog veel te kwetsbaar. Helaas worden er steeds vaker steuren van ca. 10 centimeter aangeboden. Ook al kosten bijna niets, deze baby’s zijn vrijwel altijd ten dode opgeschreven.

De in de handel verkochte steuren:

De Siberische steur of Baeri steur,

De Siberische steur of Baeri (Acipenser baeri) is donkerbruin of grijszwart tot grijs, en is gemakkelijk te herkennen aan zijn zeer lange puntige neus. Het topje van de neus is wit. Over de rug staat een rij stekelachtige beenplaten, evenals langs de zijlijnen. Vermoedelijk zijn de verkochte Baeri’s afstammelingen van een ondersoort van de Siberische steur, de Acipenser baeri baicalensis, die in het Baikal meer (Siberië) voorkomt en het hele jaar in zoet water verblijft. Deze is dus beter aangepast. De Baeri wordt 2,5 meter lang met een gewicht van meer dan 200 kilogram.

De Russische steur of diamantsteur,

De Russische steur of Gueldenstaedti (Acipenser Gueldenstaedti) heeft een interessante tekening, want hij is donkergrijs met een witte buik en wit omzoomde vinnen. Hij heeft drie rijen witte beenplaten over zijn rug, die lijken op die van een krokodil. Hij heeft een heel korte snuit. De Gueldenstaedti komt oorspronkelijk voor in de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en de Zee van Azov. De Gueldenstaedti wordt 5 meter lang en meer dan 500 kilo zwaar!

De Sterlet,

De Sterlet (Acipenser Ruthenus) is de kleinste soort van het geslacht (tot maximaal 1,20 m) en lijkt wel wat op de Baeri, maar heeft een spitsere snuit en witte randen om de vinnen. Er is ook een albino kleurvariëteit die mooi wit is en daardoor goed zichtbaar is in de vijver.

De Sterlet is de enige vis van deze familie die enigszins geschikt is voor de vijver. Ze komen oorspronkelijk voor in de Donau en de Wolga.

De Stellatus,

De Stellatus (Acipenser Stellatus) is een van de drie belangrijkste kaviaarleveranciers (met de Russische steur en de Beloega); het zijn nachtvissen die overdag op de bodem scharrelen. Het lichaam lijkt op dat van de Gueldenstaedti, maar is langer en dunner. Ze hebben een lange afgeronde snuit die wel op een eendensnavel lijkt. Vandaar dat men ze ook wel eens Eendenbeksteur of Spitssnuitsteur noemt, alhoewel de Sterlet en de Baeri een spitsere snuit hebben.

Deze soort wordt 2 meter lang en 80 kilo zwaar. Ze komen voor in de Zwarte, de Kaspische en Aegische Zee. Een echte zoutwater steur en ongeschikt om in een vijver met stilstaand zoet water te leven.

Lepelsteur (Polyodon spathula)

Is eenvoudig te herkennen door de lange, lepelachtige en platte neus. Mocht u deze soort ooit bij een handelaar tegenkomen, koop dan niets. Het is een beschermde diersoort, maar af en toe komt er een terecht in de handel. Ze worden in het buitenland nog gekweekt als consumptievis en soms geïmporteerd door scrupuleuze handelaren die veel geld vragen aan onwetende vijverbezitters die een heel bijzonder uitziende steur in hun vijver willen. Deze vissen mogen eigenlijk niet verkocht worden omdat ze met geen mogelijkheid kunnen overleven in een tuinvijver. Al vertelt de handelaar dat deze steur kan leven van steurvoer en zelfs kattenvoer, de waarheid is dat lepelsteuren leven van grote hoeveelheden watervlooien die ze met hun lepel uit het water zeven. Ze kunnen niet van de bodem eten en ook niet van de wateroppervlak. Gewoon vijvervoer en steurvoer zijn dus voor deze steuren niet geschikt. Lepelsteuren kunnen in een tuinvijver nagenoeg nooit overleven en een lepelsteur in een tuinvijver houden komt neer op regelrechte dierenmishandeling! Formaat: Max. 1,50 m.