Vijver beluchting

Waarom een luchtpomp gebruiken bij de vijver.

alita-al-40-test

Bij de meeste vijvers wordt gebruik gemaakt van een zuurstofpomp om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in het water zit.

Dit zuurstof is natuurlijk nodig voor de vissen die dit via de kieuwen opnemen. Gebruik maken van een zuurstofpomp heeft nog meer voordelen.

Zuurstof is leven

Zuurstof is de bron van al het leven op aarde. Natuurlijk kunnen ook de vissen in de vijver niet zonder zuurstof. Vissen nemen de zuurstof die in het water zit op via de kieuwen maar in de vijver zit nog veel meer leven dan alleen de vissen. In de vijver bevinden zich miljoenen bacteriën die je niet ziet maar wel een belangrijke functie hebben. Deze bacteriën helpen mee met de filtering en de zuivering van het water.

Ze nemen ammonia en nitriet op en zetten deze om naar nitraat, er zijn ook bacteriën die je aan de vijverwater toe kunt voegen om het slib op de bodem van de vijver te verminderen. Al deze bacteriën verbruiken ook zuurstof en als dit er niet voldoende is zullen deze snel sterven.

Zuurstofopname van het water

werking-beluchte-bodemdrain

Het water neemt zuurstof op via het wateroppervlak wat blootgesteld word aan de lucht.

In tegenstelling tot wat de naam zuurstofpomp doet vermoeden voegt deze maar een minimale hoeveelheid zuurstof toe aan het water.

De luchtbellen die omhoog drijven in het water zorgen voor een opwaartse waterstroom zodat er meer water aan het wateroppervlak word blootgesteld en het daar meer zuurstof op kan nemen.

De hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water is sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Hoe hoger de watertemperatuur hoe minder opgeloste zuurstof er zich in het water bevind. Daarom is het vooral in de zomermaanden belangrijk gebruik te maken van een goede luchtpomp.

Het gebruik van een luchtpomp bij de vijver kent nog meer voordelen.

werking-vijver-beluchting

Watercirculatie: Een ander voordeel van het gebruik van een goede luchtpomp is de verbetering van de watercirculatie. Omdat de opwaartse kolom het water van onder naar boven stuurt wordt er water van onderuit aangezogen. Goed plaatsen van de luchtstenen kan op deze manier stilstaand water in de hoeken voorkomen.

Helder water: Door een verbeterde watercirculatie wordt er meer vuil vanuit de vijver verplaatst. Dit vuil zal sneller de pomp en het filter bereiken waardoor het water schoner en helderder word.

Ijsvrij: Je kunt door het gebruik van een luchtpomp de vijver in de winter ijsvrij houden. hang een paar bollen net onder het wateroppervlak. Door de beweging van het water zal het oppervlak daar niet dichtvriezen zodat schadelijke gassen daar de vijver kunnen verlaten.

Hang de luchtbollen hiervoor niet te diep om het diepere water waar de vissen overwinteren niet te verstoren.

In het kort:

Zuurstof bevorderd al het vijverleven, zowel de vissen als de bacteriën in het vijverwater hebben zuurstof nodig. Hoe hoger de watertemperatuur hoe minder zuurstof het water bevat.

Zorg daarom zeker in de zomer voor voldoende beluchting. Het beluchten van de vijver voorkomt stilstaand water en zorgt door de extra circulatie voor een snellere afvoer van (zweef)vuil.

Ook kan het gebruik van een luchtpomp een vijver ijsvrij houden.