De vissen van de vijver.

Een vijver is vaak pas compleet als er enkele felgekleurde vissen in rondzwemmen.

En is het leuk om te zien hoe ze rond zwemmen en naar eten happen.

Goudvissen zijn dan ook favoriete vissen voor in de vijver, maar niet alle soorten vissen zijn geschikt voor in de vijver, en niet alle vijvers zijn geschikt voor vissen.

Eisen voor een vijver met vissen:

Vissen maken wel degelijk een aanslag op het biologisch evenwicht van je vijver, want ze woelen in het slik op de bodem, bemesten de vijver door te poepen en ze eten aan de planten.

Natuurlijk hebben vissen voedsel nodig om te overleven, er moet dus voldoende voedsel zoals plantaardig voedsel, insecten en micro-organismes (bacteriën) aanwezig zijn.

Vissen hebben ook zuurstof nodig om te overleven, plaats daarom genoeg zuurstof planten in de (Natuur Vijver) gemiddeld 4 plantjes in een pot, en 1 pot op 1000 liter water.

Om vissen gezond te houden is het dan ook heel belangrijk om de vijver zo in te richten dat de zuurstofplanten goed kunnen groeien.

Zorg voor genoeg eten voor de vissen om van te leven, heb je een hele kale vijver, of juist erg veel vissen dan kun je natuurlijk ook altijd bijvoeren.

Plaats niet te veel vissen in de vijver, en helemaal niet bij een nieuwe vijver, de bacteriële kringloop moet eerst op gang komen en stabiliseren.

Dus niet te veel vissen, dit brengt het biologisch evenwicht uit balans.

Je kunt dit enigszins opvangen en tegengaan door een biologisch filter te plaatsen en met een vijverpomp in de vijver.

Vijvervissen komen vooral tot hun recht in een heldere vijver. Vuistregel is, dat de schaduw van vissen op de vijverbodem zichtbaar moet zijn.

In de winter wil een vijver ook nogal eens dichtvriezen, dit is voor vissen meestal niet zo’n probleem omdat ze in de onderste diepere water van je vijver nog rond kunnen zwemmen.

Heb je echter een ondiepe vijver van ongeveer 50 cm diep, dan kan het gebeuren dat je hele vijver dichtvriest, inclusief je vissen.

Zorg dus dat je vijver minstens een meter diep is, zodat je vissen nog rond kunnen zwemmen als het ‘s winters erg koud is.

Met deze factoren moet je dus rekening houden met vissen in de vijver.

Vissen voor de vijver uitkiezen: welke soorten en hoeveel?

Niet alle vissen zijn geschikt voor een natuur of plantenvijver.

Sommige soorten hebben namelijk enkele nare eigenschappen, om de planten aan te eten, en te vernielen, en het voortdurend omwoelen van de bodem, waardoor het water troebel wordt.

Het is daarom belangrijk om vissoorten te kiezen, die deze eigenschappen niet hebben of u moet de vijver zo in richten, dat de vissen niet bij de planten kunnen komen.

We gaan nu eens kijken welke soorten vissen wel of niet geschikt zijn voor een gewone tuinvijver, dus een vijver die met zuurstofplanten helder gehouden wordt.

Koi karpers gaan we apart bespreken verder in dit verhaal.

Goudvis:

De goudvissen zijn natuurlijk ideale visjes voor in je vijver, ze zien er mooi uit en zwemmen leuk in groepjes. Deze vissoort wordt waarschijnlijk het meest gehouden in vijvers.

 goudvis

Echter zijn goudvissen geen geschikte vijvervissen, want ze hebben namelijk twee grote nadelen:

– ze woelen graag in de bodem, vooral de grotere exemplaren

– ze vermenigvuldigen zich razendsnel, waardoor er al snel teveel vissen in de vijver komen.

Hierdoor kunnen goudvissen na verloop van tijd aardig wat vijverproblemen opleveren.

Sarasa:

De Sarasa is een goed alternatief voor de gewone goudvis.

Goldfish

De Sarasa is een typische oppervlakte-eter, doordat hij voedsel zoekt dat op het water drijft in plaats van in de bodem te gaan wroeten, is het een zeer geschikte vijvervis.

Ook vermenigvuldigt de Sarasa zich minder snel.

De Sarasa een prima vijvervis, die niet zeer snel groeit en maximaal zo’n 20 centimeter wordt.

Buiten deze voordelen heeft de Sarasa ook een aantrekkelijk kleurpatroon van wit en oranje. Enkele exemplaren zijn helemaal wit of oranje, maar de meeste zijn tweekleurig.

 

Goudwinde:  

De goudwinde is ook een geschikte vis voor de vijver, en net als de Sarasa eet hij vooral van de wateroppervlakte en laat de bodem met rust.

goudwindes

Een eventuele nadelige eigenschap is, dat goudwindes behoorlijk groot kunnen worden, tot zo’n 60 cm. En ze planten zich vrij gemakkelijk voort.

Ook is de Goudwinde een vrij schuwe vissoort, die voor onrust in de vijver kan zorgen en soms zelfs uit de vijver kan springen.

Dit is wel af te leren, door vaak rustig naar de vijver te lopen en aan de rand van de vijver de vissen te voeren.

Goudelrits:

De goudelrits is een vijvervis die zich makkelijk voortplant, zijn eten aan het wateroppervlak zoekt en klein blijft tot maximaal 10 cm. Dit is een zeer geschikte visje om in wat grotere aantallen uit te zetten in de vijver, of om mee te beginnen in een nieuwe vijver.

gouderits-visje

Het is een scholenvis die zich prettig voelt met soortgenoten om zich heen. Schooltjes van tien tot twintig stuks is aan te raden.

Het is een kleine vis die niet gauw ziek is, maar helaas niet al te oud wordt. De vijver dient plaatselijk minimaal 70 centimeter diep te zijn en liefst wat beplanting hebben maar ook open stukken. Een ondiep gedeelte van maximaal tien centimeter, met veel zuurstofplanten is aan te raden voor de voortplanting.

De elrits is niet agressief en kan bij alle andere vijvervissen worden gehouden.

Shubunkin:

De Shubunkin is van nature een sterke vis die niet zo snel ziek wordt, al zijn ze, zoals zoveel karperachtigen, gevoelig voor karper luis en schimmel. Hij wordt zo’n 10-20 cm lang en jaagt op insecten aan de oppervlakte.

De Shubunkin kunnen het best in een school van minimaal 5 stuks gehouden te worden, ook kunnen ze prima samen met Koi, goudwindes en goudvissen.

Goldfish

Shubunkin houden van waterplanten in de vijver, en laten de planten met rust.

Alleen de bodem dient van een grove samenstelling te zijn omdat ze nogal in de bodem wroeten.

De vijver dient plaatselijk 70 centimeter diep te zijn om te overwinteren en plaatselijk ondiep (15 centimeter) voor de voortplanting.

De Shubunkin is een mooie en heel dankbare vis voor de vijver, al moet ook van deze soort de populatie in toom worden gehouden.

Met enig geduld kun je de Shubunkin zelfs tam maken en ze leren om uit de hand te eten.

Zonnebaars:

Een zonnebaars. Dit betekent dat hij levende prooien, zoals kleine visjes, eet.

De zonnebaars is net als de andere baars achtigen een roofvis, en de enige roofvis die in de vijver mag. Het is een klein visje dat van nut is door het bestrijden van parasieten en het voorkomen van overbevolking door vissen in de vijver.

Goldfish

Kleine visjes en visseneieren staan namelijk ook op zijn menu, dit naast parasieten op andere vissen en roofzuchtige larven van bijv. geel gerande watertor en libellen.

In een wat grotere vijver van ongeveer 10.000 liter  kun je een enkele zonnebaars houden, maar niet meer dan één, want als ze zich voortplanten en er teveel in de vijver komen, zullen ze ook grotere vissen aanvallen.

Het is een klein visje van ongeveer 10 tot 15 cm met diverse kleurschakelingen op zijn lijf.

En het is een solitaire vis, want hij trekt zich niets aan van andere grotere vissen.

Verder kunnen er nog wel wat andere soorten in, maar dit waren de meest gangbare vissen.

Steur:

steur-foto
De steur is van nature een bodemvis, die stromend water nodig heeft.

Deze vissoort hoort daarom eigenlijk niet thuis in een gewone tuinvijver.

De eigenschappen en nadelen van de steuren beschrijven we in een ander artikel.

Koi Karpers:
De bekendste vissoort is de Koi karper.

Koi karpers vereisen een aangepaste vijverinrichting,

koi-foto
Een vijver met Koi karpers kan niet met zuurstofplanten helder gehouden worden, omdat deze vissen graag door de bodem woelen, en de grotere vissen alle zuurstofplanten zullen opeten.

Hoewel het houden van een of een paar Koi in een gemengde vijver geen probleem zal vormen.
Is het toch verstandig om de vijver in 2 gedeelten te splitsen, zodat in de ene de planten staan, en in het andere gedeelte de Koi zwemmen.

Dit kan makkelijk gedaan worden door een net te spannen in de vijver, vanaf de bodem tot boven het vijverwater.
Koi zijn behoorlijke groeiers en kunnen tot bijna een meter lang worden.

Vissen voeren: