Wat is er met onze vijver vissen aan de hand?

Iedere vijverliefhebber hoopt het te voorkomen, maar elke vis kan ziek worden door parasieten en bacteriën of zich verwonden aan een steen of iets scherps in de vijver.

Het niet op tijd ontdekken van een ziekte of aandoening, kan zeer vreselijke gevolgen hebben voor uw hele vis collectie.

zieke-vis-animatie

Ook een kleine verwonding die niet word behandeld kan fatale gevolgen hebben voor uw vis.

Een hoop dingen kunnen veelal voorkomen worden door bijvoorbeeld de juiste voeding te geven, en natuurlijk hierbij voor de juiste filtering te zorgen, zodat de afvalstoffen worden vernietigd, en hierbij ook  de waterwaarden op pijl houden.

Helaas kan het toch gebeuren dat uw vis ziek word.

Wacht niet te lang met de behandeling van uw vis, of neem bij twijfel advies bij een vijverspecialist of een dierenarts.

Om ziekten te herkennen moet je goed weten hoe je vissen zich normaal gesproken gedragen. Bestudeer je vissen daarom regelmatig, dit kan een hoop ellende voorkomen.

Toch is het soms lastig om uit te vinden aan welke ziekte je vis nu precies lijdt, veel ziekten vertonen vaak de zelfde symptomen.

Het is heel verstandig dat je altijd een quarantainebak beschikbaar hebt waar je zieke vissen in kunt doen, zodat je ze apart kunt behandelen en observeren indien dit nodig is.

De meeste problemen komen meestal door infectieziekten.

Dit kan komen doordat ze zijn geïnfecteerd door een parasiet, en een parasiet is een organisme dat leeft ten koste van zijn gastheer.

In hoeverre een parasiet schadelijk is voor uw vis, wordt mede bepaald door het soort van parasiet, en vooral door de immuniteit van de gastheer (uw vis).

De immuniteit van de vis kan door meerdere oorzaken worden verstoord of verzwakt.

Een vis ligt letterlijk en figuurlijk in zijn omgeving ondergedompeld, dus waterkwaliteit kan een oorzaak zijn dat de vis vatbaar is voor aandoeningen of parasieten.

Maar ook de omgevingsfactoren buiten het water spelen een belangrijke rol, denk hierbij aan de transport van de vis, het schrikken door dat er een telkens een poes of iets anders in eens op de vijver springt, dit kan zoveel stress veroorzaken dat de immuniteit van de vis totaal instort.

Dus door fouten in zijn omgeving en door verkeerde voeding ontbreken de bouwstenen voor een goede immuniteitsopbouw.

De immuniteitsopbouw is de slijmhuid van de vis, en die kan door schuren, springen of het verkeerd vangen beschadigd raken zodat er gaten ontstaan in de slijmhuid.

De slijmhuid is de barrière tussen de vis en de altijd aanwezige parasieten in het water.

KHV Koi herpes virus: