fish_feeding

Vissen voer geven, hoeveel en hoe vaak kan dit?

Dit is voor elke vis anders, maar toch zitten er niet echt grote verschillen in.

De ene vis heeft meer voer nodig dan de andere, en enkele vinden bijna alles lekker.

Hoe voeren we de Koi.

Het groeien van Koi, en de vraag hoe groot een Koi uiteindelijk zal worden, wordt bepaald door een aantal factoren.

De maximale lengte welke een Koi uiteindelijk zal bereiken wordt genetisch bepaald, elk wezen dat geboren wordt heeft bij zijn geboorte een gen meegekregen waarop is vastgelegd hoe groot dit individu wordt, hier zal geen millimeter van worden afgeweken, of en zo ja het tijdstip waarop deze maximale lengte wordt gehaald is afhankelijk van o.a. de factoren voeding en leefomstandigheden.

Deze omstandigheden zijn voor Koi; Hoeveelheid en kwaliteit van de voeding, de temperatuur, de duur van het groeiseizoen en de leefomstandigheden.

Hoeveelheid;

De Koi is een veelvraat, heeft eigenlijk de gehele dag honger en zal, als hij de kans krijgt, ook de hele dag eten. De reden hiervan is dat de Koi geen maag heeft maar een maag darm kanaal, hij/zij zal daarom geen vol gevoel hebben na het eten, en blijft dus gewoon door eten.

Het teveel gegeven voedsel zal om die reden dan ook onvolledig verteerd de Koi weer verlaten, met als gevolg een extra vervuiling van het water plus een grotere belasting van de filter en is tevens een dure manier van voeren. Door Koi vaak een beetje te verstrekken kan een beter resultaat worden bereikt met minder voer.

De kwaliteit van het voer;

Er zijn grote verschillen tussen wat wij wel eens noemen zomer en winter voer, zomer voer is door het hogere vet en eiwit gehalte zwaarder te verteren dan wintervoer wat juist weer licht verteerbaar is, van zomervoer zullen de Koi dan ook sneller groeien dan van wintervoer. Ook echter het verschil in kwaliteit tussen het ene merk en het andere merk kan voor een verschil in groei zorgen.

Bij goedkope merken worden vaak stoffen toegevoegd met alleen maar als doel om meer volume, lees gewicht te verkrijgen, stoffen welke hoegenaamd geen voedingswaarden hebben maar wel het water belasten.

Een goed voer mag dan wat duurder zijn dan minder goed voer maar door de juiste samenstelling is het volledig verteerbaar voor de Koi en zullen alle stoffen ook gebruikt worden, het gebruik van een goed voer betekend dan ook dat er minder van nodig is en dat hierdoor ook de vervuiling minder zal zijn en dus ook de belasting van de filter zal afnemen.

De temperatuur:

temperatuur-foto

De spijsvertering, stofwisseling, is afhankelijk van de watertemperatuur en werkt bij Koi optimaal als het water een temperatuur heeft van minimaal 16 graden, bij temperaturen van 20 graden en hoger zal de Koi, bij een juiste voeding, ook maximaal groeien.

De duur van het groeiseizoen. De zomer wordt ook wel eens het groeiseizoen genoemd, de temperatuur van het water is boven de 20 graden en het voeding patroon is hierop afgestemd, hoe langer nu de zomer duurt en het water boven de 20 graden blijft des te langer zal de Koi groeien.

Om deze reden zal een Koi welke in een verwarmde binnen vijver wordt gehouden na één jaar groter zijn dan een Koi welke in een onverwarmde buitenvijver heeft gezwommen. Het groeiseizoen van de één was langer dan het groeiseizoen van de ander.

De leefomstandigheden zijn een belangrijk gegeven betreffende de groei en ontwikkeling van de Koi. Een goede waterkwaliteit is van essentieel belang. Een Koi welke in een slechte waterkwaliteit rondzwemt of belaagd wordt door parasieten dan wel ziek is of wonden heeft zal al of bijna al zijn energie nodig hebben in een poging deze slechte omstandigheden het hoofd te bieden, met als gevolg dat er geen energie over is voor de ontwikkeling van het lichaam en er dus ook geen of nagenoeg geen groei zal zijn.

Een goede water kwaliteit is dus, naast een goede voeding, zeer belangrijk. Stress door bv. de aanwezigheid van parasieten of voedselstrijd door een te hoge vis bezetting zullen ook leiden tot een groeistoornis, zij het dat dit van tijdelijk aard is. Dus

kortom; een goede waterkwaliteit, goede evenwichtige voeding, goede gezondheid en geen parasieten zal leiden tot een relatief snelle en evenwichtige groei van de Koi.

Wanneer voeren we Koi met Wat.

Het soort voer wat wij onze Koi verstrekken en de tijd waarin we dit doen zijn onder te verdelen in drie periode; Winter, Zomer, voor en najaar.

Drie perioden met elk hun eigen voer soort en voeder wijze.

In de zomer:

water-temperatuur-foto

Als de watertemperatuur boven de 20 graden is voeren wij onze Koi maximaal en kunnen we ze eigenlijk verstrekken wat ze lusten, en dat is veel. De Koi mag in principe alles eten wat de mens ook eet, gebruik echter altijd een kwalitatief goed zomervoer als basis.

Dit kunt U aanvullen met bv. Pasta voeders, kleur versterkende voeders, levend voer, bruinbrood, groente, fruit.

Voer de Koi echter niet meer dan dat ze in circa 5 minuten opeten.

Het aantal keer dat er per dag gevoerd kan worden hangt nauw samen met de filtercapaciteit van uw vijver. Bij vaak en veel voeren zullen er natuurlijk ook meer afvalstoffen in het water terecht komen wat door de filter moet worden verwerkt. Los van de hoeveelheid zweefvuil welke men accepteert ten gevolge van veel voeren is het uiteindelijk de filtercapaciteit die bepaalt waar de uiterste limiet ligt.

Meet regelmatig de waterwaarden

nitraat_nitriet-waarschuwing

En dan vooral de aanwezigheid van ammoniak en nitriet, is er meetbaar ammoniak en/of nitriet aanwezig in een goed ingedraaide filter en zijn er geen medicamenten ter bestrijding van parasieten aan het water toegevoegd dan is dit een duidelijke indicatie, dat er te veel gevoerd wordt.

Levend voer is voor Koi een delicatesse ze zijn er echt gek op.

Wormen en garnalen zouden, als de Koi zelf een lijstje konden maken bovenaan staan, en indien men ze in beperkte mate voert kunnen ze het gehele jaar verstrekt worden tot het water een temperatuur bereikt heeft van 5 graden. Muggenlarven en watervlooien zijn, zeker voor kleine Koi, een zeer goed voedsel maar zijn echter in de hoeveelheden welke wij als Koi liefhebbers nodig hebben, nauwelijks aan te komen of erg duur.

Maden zijn niet geschikt om als Koi voedsel te dienen, door rottend vlees resten in de maden kan men ziekte verwekkende bacteriën in de Koi brengen met alle gevolgen van dien.

Gedroogde of diepgevroren insecten.

gedroogde-koivoer

Gevriesdroogde garnalen worden door de Koi ook met graagte gegeten hoewel ze er wel even aan moeten wennen, zijn ze eenmaal aan gevriesdroogde garnalen gewend, dan zijn ze er verzot op.

Ook diepgevroren garnalen zijn een bijzonder goed voedsel, rijk aan eiwitten en goed voor de kleurontwikkeling van de Koi, deze garnalen kunnen rauw (ontdooit) aan de Koi gegeven worden en zullen met veel graagte gegeten worden.

Zijderupsen zijn hoewel duur in aanschaf een bijzonder goed voedsel om de Koi snel te laten groeien, men dient ze echter niet dagelijks te voeren maar bv. een drietal keer per week en met mate, let er ook op dat de watertemperatuur tenminste 20 graden is, zijderupsen zijn namelijk erg zwaar verteerbaar.

Groente en fruit.

groente-en-fruit-voor-koi

Een blaadje sla (goed gewassen) zal niet altijd graag door de Koi gegeten, omdat ze hier aan moeten wennen, de ene eet het in het begin wel en de andere niet, maar het zorgt ook voor wat afleiding, ze kunnen er intensief mee bezig zijn. Als ze de sla ook na een paar keer niet willen eten kun je ze ook Andijvie geven.

Partjes paprika worden door vele Koi graag gegeten, evenzo een halve sinaasappel en mandarijn, deze door het midden snijden en dan met schil en al in het water, de Koi zuigt hem helemaal leeg en de volgende dag kun je de schillen uit het water halen.

Bonen, doperwten en maïs zijn minder geschikt voor de Koi omdat zij moeite hebben om het harde omhulsel te verteren, als men deze toch wil voeren dan liever eerst even koken. Bedenk bij het voeren van deze producten wel dat ze een laag voeding gehalte hebben en dus beperkt gegeven dienen te worden, blijf het als bijvoeding en afwisseling voor uw Koi zien.

Brood.

bruin-brood-voor-koi

Bruinbrood is een goed voedsel voor de Koi, verstrekt in kleine stukjes wordt het door alle Koi met graagte gegeten.

Smeer wat honing op de boterham, en laat het er even intrekken, en geef het dan aan de Koi. Dit kan voor nogal wat spektakel zorgen waarbij sommige Koi met bijna het gehele lijf boven water uit kunnen komen.

Het geven van witbrood kan beter achterwege blijven, witbrood bevat een milde vorm van bleekmiddel en dat is niet goed voor de Koi, ook heeft wit brood meer de neiging om in lichaam uit te zetten dan bruinbrood.

In het voor en najaar.

vijver-najaar

Als de temperatuur van het water tussen de 15 en 20 graden is kunnen wij het normale basisvoer, wat wij ook in de zomer voeren, aan onze Koi verstrekken, echter is het verstandig om dan geen voeders meer te geven welke spirulina bevatten, ook dient het aantal keren en de hoeveelheid, aan de temperatuur aangepast te worden.

Zwaar verteerbare voeders dienen dan, zoals zijderupsen en pasta voeders, niet meer verstrekt te worden.

Als de watertemperatuur onder de 16 graden komt kunnen we licht verteerbaar voer, het z.g. Wheatgerm, gaan voeren, dit kunnen we dagelijks in kleine hoeveelheid blijven voeren tot het water een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 10 of 12 graden. In deze periode kan het geven van garnalen en wormen wel gewoon doorgaan, maar natuurlijk met mate.

Het voeren in de winter.

vijver-winter

Hoewel wij er geen voorstander van zijn, zijn er liefhebbers welke er voor kiezen om in de winter de filter uit te zetten, wordt dit gedaan dan dient er ook volledig gestopt te worden met voeren.

Laten we het filtersysteem echter tijdens de winter doordraaien, bv. op halve kracht, dan kunnen we tot het water een temperatuur heeft bereikt van 6 graden nog blijven voeren, maar doe dit met bv. zinkend voer.

Het spreekt vanzelf dat de hoeveelheid welke per keer gegeven wordt dan minimaal te zijn en ook het aantal keer dat voer verstrekt wordt dient erg minimaal te zijn.

Eenmaal per dag een klein beetje is dan al voldoende.

Het grote voordeel van het zeer matig doorvoeren van de Koi in de winter is dat de Koi dan niet al hun in de zomer opgebouwde vet reserves hoeven te verbruiken en op die manier nog voldoende overhouden voor het voorjaar, de periode dat ze deze reserves eigenlijk het hards nodig hebben, het in zeer beperkte mate in de winter doorvoeren van onze Koi stelt ons ook in de gelegenheid om onze Koi te blijven observeren.

Als de winter voorbij is en de watertemperatuur komt weer in de buurt van de 12 graden dan kan men het best wat zomervoer door het wintervoer gaan mengen om op deze manier de Koi en diens spijs vertering systeem weer te laten wennen aan het zomervoer.

Hoe vaak kan / mag men Koi voeren.

In de winter als de temperatuur onder de 10 graden is voert men de Koi om de dag een hoeveelheid welke binnen 5 minuten opgegeten moet zijn, laat U niet verleiden door het gebedel van Koi om meer voedsel, meer voedsel geven bij deze lage temperaturen zal problemen geven met de spijsvertering met alle gevolgen van dien.

In het voor en najaar als de temperaturen tussen de 10 en 12 graden zijn dan voert men de Koi één maal per dag, Wheat Germ is licht verteerbaar, in een hoeveelheid welke binnen 5 minuten opgegeten dient te zijn.

Vanaf een temperatuur van 12 of 15 graden kan zomervoer gegeven worden, twee a drie maal daags, ook weer in porties welke binnen 5 minuten opgegeten zijn.

In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden uit komt kan men de Koi maximaal voeren, en mogen ze ook de zwaardere verteerbare voeders hebben en toevoegingen zoals zijderupsen en pastavoer.

Ook is het de periode waarin we voer kunnen verstrekken waarin bv spirulina zit welke de kleur bevordert.

De hoeveelheid welke verstrekt mag worden is mede afhankelijk van de capaciteit van de filter, indien deze voldoende is kunt U in feite net zoveel voeren als U wilt.

Beter is het echter om een bepaalde hoeveelheid welke U wilt voeren te verdelen in veel kleine porties.

200 gram voer verdeelt in bv 8 porties zal een beter groeiresultaat geven en zorgen voor minder vervuiling dan deze zelfde hoeveelheid verstrekken in 3 porties, in het eerste geval zal de Koi al het opgenomen voer ook verteren en alleen de onverteerbare delen uitscheiden terwijl in het tweede geval de Koi een hoeveelheid voedsel onverteerd zal uitscheiden.

Hoeveel voer moet een Koi hebben.

Om goed te groeien zoveel als zij kunnen verteren.

Per dag heeft een Koi ongeveer 1 a 2 procent van zijn lichaam gewicht aan voer nodig voor een optimale groei en een goed onderhoud van het lichaam.

Wat zit er in Koi voer.

Het voer wat wij onze Koi voeren is opgebouwd uit diverse bestanddelen. Deze staan ook op de verpakking vermeld. Zo zit er onder andere in Proteïnen en Eiwitten; vetten en koolhydraten; ballaststoffen (as); vitamines en mineralen.

Proteïnen en Eiwitten Bestaan uit aminozuren. In totaal zijn er 20 waarvan er 13 van belang zijn voor onze Koi. Deze aminozuren zorgen voor de groei, het herstel van beschadigd weefsel en de productie van eitjes en zaad. Een te kort aan aminozuren, en dus eiwitten, verstoort de groei van de Koi. Als dit gedurende langere tijd het geval is kan dit leiden tot een vergroeide ruggengraat. Ook is een tekort aan aminozuur een verklaring voor het feit dat Koi geen kuit afzetten. In Koivoer zitten zowel plantaardige als dierlijke aminozuren.

Vetten en koolhydraten Zorgen voor een groot deel van de energie. Een Koi kan zowat alle soorten vetten zelf aanmaken behalve linolzuren ( deze zorgen samen met de proteïnen voor de groei). Deze moeten dus in het voer aanwezig zijn. Indien in het voer bepaalde vetten ontbreken, kunnen er problemen ontstaan met het hart en de lever. Vetten hebben een laag smeltpunt en kunnen dus makkelijk door Koi worden verteerd. Vetten zitten onder andere in visolie, maïsolie, tarwekiemen, sojaolie etc. Vetzuren oxideren wanneer zij worden blootgesteld aan zuurstof. Indien u oud en geoxideerd voer aan uw Koi geeft kunnen zij hiervan ziek worden en zelfs sterven.

GOOI DAAROM AAN HET EIND VAN HET VOERSEIZOEN UW VOER WEG EN HAAL IN HET VOORJAAR VERS VOER.

Dat is goedkoper als nieuwe Koi aanschaffen.

Koolhydraten: Ook koolhydraten zorgen voor energie maar Koi zetten deze minder snel om dan bijvoorbeeld vogels en zoogdieren. Teveel koolhydraten in een Koivoer zorgt voor lever beschadigingen. Het kan tevens zorgen voor een enorme opslag van deze stoffen in de vorm van glycogeen wat een hartstilstand kan veroorzaken.

Vitamines: Zijn van groot belang voor de normale stofwisseling en groei van de Koi, vooral in de paaitijd. Vitamines hoeven maar in kleine hoeveelheden aanwezig te zijn in het voer maar mogen zeker niet ontbreken. Er zijn twee soorten. Een soort lost op in water en een soort lost op in vet. De laatste soort wordt door de Koi opgeslagen in het lichaamsvet. Een gebrek aan vitamines zal niet snel voorkomen.

Mineralen: Deze hebben verschillende functies. Zij zorgen onder andere voor de opbouw van het geraamte, osmose regulatie, de opbouw van de zenuwen en het in stand houden van de gas wisseling in het bloed. De meeste mineralen worden opgenomen uit het water. Ongeveer 12% van het water bestaat namelijk uit mineralen.

Deze documentatie is bedoeld als voorbeeld, en kan niet als handleiding worden gebruikt.

Klussenbedrijf-Goudsmid / Vijver en Tuinparadijs is niet aansprakelijk voor verkeerd gebruik van voeren of voermethoden.

Voeren van steuren: