Hoe voeren we de steuren.

steur-foto

Het voeren van steuren is niet zo gemakkelijk als bij andere vissen. De andere vissen hebben het steur voedsel al op voordat de steur het bemerkt heeft.

Steuren hebben apart voedsel nodig, gebaseerd op en rijk aan dierlijke eiwitten van weekdieren en aangevuld met speciale vitaminen. In tegenstelling tot andere vis voeders, zinkt het steur voeder naar de bodem zodat de steur het gemakkelijk kan opeten.

Steuren zijn echter zeer slechtziend en lang niet zo wendbaar en snel als de andere vissen. Als men voert, moet men er dan ook op letten dat de andere vissen het voer niet eerder van de bodem opeten dan de steur.

Ondervoeding is één van de belangrijkste doodsoorzaken van steuren.

Men moet er goed op letten dat de steur voldoende te eten krijgt. Steuren zijn niet bang en worden snel tam; men kan ze dus makkelijk met de hand voeren. Het steur voer is echter te klein om vast te houden en te voeren, tenzij men de steur aanleert uit de vlakke hand het voer op te nemen. Veel steuren gaan echter aan de oppervlakte ondersteboven zwemmen om zo wat drijvend voer proberen te bemachtigen, wat ze maar soms lukt.

Hierbij bestaat ook het gevaar dat ze teveel lucht binnen krijgen die in een knik in hun darmen kan blijven hangen. Het steur voer kan men wel tussen duim en wijsvinger vasthouden, maar het is een tijdrovende klus om zo te voeren.

Het is ook het proberen waard om de steur aan de ene kant van de vijver te voeren en tegelijkertijd aan de andere kant de andere vissen. Als de steur hieraan went, zal hij gemakkelijker zijn eten op kunnen en de overige vissen zijn dan afgeleid met hun eigen voer.

Vanwege de vitaminen moet het steur voer het hoofdvoedsel zijn. Daarnaast houden steuren ook van regenwormen, (rode) muggenlarven, meelwormen,(gedroogde) tubifex, mosselvlees en naaktslakjes. Bovenstaand (levend) voer is makkelijker met de hand te geven.

Voer nooit te veel in een keer want de steur heeft maar een kort maag/darm kanaal, als men teveel in één keer voert, kan dit leiden tot verstopping van het maag/darm kanaal en gasophopingen.

Beter is het om 3 x per dag wat te geven dan 1 x veel.

Voederen in de winter,

Steuren zijn bij lagere temperaturen actiever dan andere vissen en het feit of steuren in de winter gevoederd kunnen worden, is afhankelijk van de watertemperatuur.

U doet er goed aan dit even op te nemen. Bij een temperatuur van lager dan 5° Celcius moet u ze niet voeren. Tussen de 5 en 10° Celcius kunt u ze wekelijks voeren en bij temperaturen hoger dan 10°C kan het weer dagelijks.